Hoe wordt beeldschermverslaving voorkomen?

Vragen die gesteld zijn tijdens de ouderavond (19-4-2016) maar die nog niet beantwoord waren. Deze antwoorden worden via dit forum gegeven. Nieuwe vragen kunnen hier ook gesteld worden.
Plaats reactie
Dirk-Jan de Graaf
Site Admin
Berichten: 21
Lid geworden op: 20-04-2016 14:08

Hoe wordt beeldschermverslaving voorkomen?

Bericht door Dirk-Jan de Graaf » 13-05-2016 10:24

Bron: mijnkindonline.nl
De term beeldschermverslaving heeft vooral betrekking op het feit dat de jongeren steeds meer op hun mobiel kijken. Op de website van mijnkindonline.nl staan tips en apps die ervoor kunnen zorgen dat je kind bewuster wordt van hun online gedrag.

Dit heeft niet direct betrekking op het gepersonaliseerde onderwijs. Wel is iedereen zich ervan bewust dat het belangrijk is dat een leerling niet te lang achter een beeldscherm zit, maar dat heeft meer te maken met de houding van een leerling.

Bron: http://www.online-opvoedhulp.nl/beeldsc ... tv-kijken/
Beeldschermtijd kinderen: computeren, tablet en tv kijken

Tegenwoordig groeien kinderen standaard op met internet, smartphones, spelcomputers en tablets. Ouders hebben vaak de vraag of het mediagebruik van hun kind normaal is. De afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het mediagebruik van kinderen.

Als ouder zul je nu vast de vraag hebben; hoeveel tijd mag mijn kind besteden aan computeren en tv-kijken? Daar bestaan eigenlijk geen goed onderbouwde regels voor.

Wat vraagt het van jou als ouder om je kind goed te laten omgaan met digitale media? Het is belangrijk dat kinderen niet overdadig media gebruiken. Het beperkt ze in het opdoen van andere indrukken en ervaringen die belangrijk zijn voor een gezonde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het zelf leren bedenken van spelletjes en het spelen met kinderen in de buurt.

De spelletjes en filmpjes die kinderen gebruiken moeten aansluiten op hun belevingswereld en het ontwikkelingsniveau. De kijkwijzer geeft dit aan voor de televisieprogramma’s en op games wordt ook een advies gegeven voor welke leeftijd het spel geschikt is.[/i]

Vele zorgen over het gebruik van alle ICT is vooral gebaseerd op de content (inhoud) zoals hierboven beschreven wordt. Het heeft niet direct betrekking op het 'leren' met bijvoorbeeld de Ipad, maar wel met de digitale wereld waarmee ze mee te maken krijgen op jonge leeftijd. Op onze school zullen we ervoor gaan om een veilige en leerzame (digitale) leeromgeving te creëren en waar nodig met de leerling in gesprek gaan over zijn of haar gedrag. Dit geldt voor de fysieke als de digitale wereld.

We gaan toezien op een goede houding bij leerlingen wanneer er analoog en digitaal gewerkt wordt. Ook zorgt het onderwijssysteem ervoor dat de leerling in ieder geval iedere 30 minuten, 5 minuten beweging heeft, door de wisselingen. Dat is vaker/langer dan in ons huidige onderwijs systeem, waar het meestal om de 45 min. is.

De langste tijd dat een leerling aaneengesloten op een Ipad werkt is 30 minuten wanneer hij/zij op het stilte-plein aan de zelfstandige opdrachten werkt.

Een goed een aan te leren gedrag voor op school en thuis zou kunnen zijn:'Hoe werk ik optimaal en gezond op een computer/tablet/telefoon'.

Plaats reactie